Construct 2 Aloittelijan opas

1
  • 0 favourites

Index

Tagged

Contributors

Stats

22,942 visits, 28,394 views

Translations

Tools

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

HUD:n luonti (heads-up display)

HUD (heads-up display, karkeasti suomennettuna "heijastusnäyttö") on graafinen käyttöliittymä, joka näyttää pelaajan pisteet, elämäpisteet ja muuta tietoa pelissä. Tehdään yksinkertainen HUD tekstiobjektista.

HUD pysyy aina samassa paikassa näytöllä. Jos meillä on käyttöliittymään kuuluvia objekteja, emme halua niiden menevän piiloon pelaajan kävellessä, vaan niiden tulisi aina pysyä näytöllä. Oletuksena, tasot (layers) liikkuvat tai "scrollautuvat". Pitääksemme objektit näytöllä, voimme käyttää tason Parallax-asetuksia. Parallax eli parallaksi, antaa tasojen liikkua eri tahdissa, saaden aikaan osittain kolmiulotteisen efektin. Jos kuitenkin asetamme parallaksin arvoksi 0, kyseinen taso ei liiku ollenkaan, mikä toimii hyvin käyttöliittymän elementtejä varten.

Mennään takaisin layer-valikkoon. Lisätään uusi taso nimeltään HUD. Varmista että se on ylimpänä ja valitse se (muista että tämä tekee valitusta tasosta aktiivisen). Asetusrivillä tulisi nyt näkyä kyseisen tason asetukset. Aseta Parallax-arvoksi 0, 0 (0 sekä X- ja Y-akseleilla).

Tuplaklikkaa layouttia lisätäksesi objektin. Valitse Text-objekti. Aseta se vasempaan yläkulmaan layoutilla. Sitä on vaikea nähdä jos se on musta, joten vaihda asetuksista se lihavoiduksi (bold), kursiiviksi (italic) ja väriksi keltainen, sekä valitse hieman isompi fonttikoko. Muuta tekstikentän kokoa niin että siihen mahtuu sopiva määrä tekstiä. Sen pitäisi näyttää suurinpiirtein tältä:

Siirry takaisin event sheetille. Pidetään teksti päivitettynä pelaajan pisteistä. Every tick-tapahtumaan jonka aiemmin lisäsimme, lisää toiminto Text -> Set text.

Käyttämällä &-merkkiä, voimme muuttaa numeron tekstiksi ja liittää sen tekstinpätkään. Joten kirjoita tekstikenttään:

"Score: " & Score

Ensimmäinen osa ("Score: ") tarkoittaa että teksti alkaa aina osalla Score:. Toinen osa: (Score) tarkoittaa Score-muuttujan todellista arvoa. Merkki & liittää ne yhteen yhdeksi tekstiksi.

Käynnistä peli ja ammuskele hirviöitä. Pisteesi näkyvät ja pysyvät paikassa näytöllä!

Viimeistelyä

Melkein valmista. Tehdään vielä hieman loppuviilausta.

Ensiksi pistetään hirviöitä ilmestymään tasaisesti, muuten kun olet tappanut ne kaikki, ei ole mitään muuta tekemistä. Luomme 3 uutta hirviötä joka kolmas sekuntti. Lisää seuraava tapahtuma:

Condition: System -> Every X seconds -> 3

Action: System -> Create object -> Monster, layer 1, 1400 (kohtaan X), random(1024) (kohtaan Y)

1400 on X koordinaatti hieman layoutin oikean laidan ulkopuolella ja random(1024) on satunnainen Y koordinaatti jossain layoutin pituudella.

Lopuksi, annetaan hirviöille mahdollisuus tappaa pelaaja:

Condition: Monster -> On collision with another object -> Player

Action: Player -> Destroy

Lopetus

Onnittelut, olet tehnyt ensimmäisen HTML5-pelisi Construct 2:lla! Jos sinulla on palvelin ja haluat esitellä työtäsi, klikkaa Export File-valikosta. Construct pystyy tallentamaan kaikki projektitiedostot yhteen kansioon koneellesi, jonka voit ladata tai integroida nettisivulle. Jos sinulla ei ole omaa palvelinta voit jakaa pelisi Dropboxissa.

Olet oppinut tärkeitä perusasioita Construct 2:sta: objektien luonti, tasojen (layers) käyttäminen, toiminnallisuudet (behaviors), tapahtumat (events) ja muuta. Toivottavasti tämä antoi sinulle hyvän pohjan oppia vielä enemmän Construct 2:sta! Kokeile sen eri ominaisuuksia ja katso mitä saat aikaan.

Valmis peli

Yritä ladata valmis versio tutoriaaliprojektista. Olen lisännyt sinne lisäominaisuuksia kuten "Game Over" tekstin ja hirviöitä jotka hiljalleen nopeutuvat. Tietäen mitä nyt tiedät, ei pitäisi olla liian vaikeaa selvittää kuinka asiat toimivat, se selviää myös monesta kommentista.

Hienoa työtä! Jos sinulle tulee ongelmia tai uskot että jotain osaa tutoriaalista voisi parantaa, jätä meille kommentti tai viesti keskustelupalstalle. Katsotaan mitä voimme tehdä!

(T/N: Käännöksestä voi antaa palautetta tai parannusehdotuksia yksityisviestillä käyttäjälle VValt)

Lopuksi, jos pidit tästä tutoriaalista ja tunnet jonkun joka myös saattaisi pitää Construct 2:sta, miksi et lähettäisi heille linkkiä tähän tutoriaaliin? :)

Lisää luettavaa

Haluatko lisätä musiikkia ja ääniefektejä? Käy katsomassa luku Sounds & Music Construct 2-manuaalista.

Saatat myös olla kiinnostunut vaihtoehtoisesta aloittelijan oppaastamme joka keskittyy tasohyppelypelin tekemiseen, How to make a platform game.

Jos haluaisit tietää enemmän siitä kuinka Construct 2:n tapahtumat toimivat, käy lukemassa luku How Events Work manuaalista. Se on erittäin suositeltavaa jotta pääset etenemään nopeasti omien projektiesi kanssa! Vielä enemmän tietoa löydät manuaalin täydestä dokumentaatiosta.

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!