Construct 2 Aloittelijan opas

1
  • 0 favourites

Index

Tagged

Contributors

Stats

23,524 visits, 30,284 views

Tools

Translations

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Translator's Note/Kääntäjän Huom (T/N): Pahoittelut mahdollisista kielioppivirheistä, äidinkieli ei ollut vahvuuksiani koulussa. Koska osa teknisistä termeistä kääntyy heikosti suomenkieleen, olen yrittänyt jättää englanninkieliset termit osittain tutoriaaliin, jotta asiat olisivat selkeämpiä ymmärtää ja helpompia löytää englanninkielisestä ohjelmasta.

Hienoa että olet valinnut Construct 2 pelinteko-ohjelman! Aloitetaan tekemään ensimmäistä HTML5-peliäsi. Tulemme tekemään 'Ghost Shooter'-pelidemon. Kokeile sitä ensin täällä, jotta tiedät mihin tähtäämme: pelaajaan joka katsoo kursoria kohti, liikkuu nuolinäppäimillä ja ampuu hirviöitä hiirestä. Opit tästä oppaasta kaiken tarvittavan yksinkertaisen pelin kehittämiseen - tasoista (Layers), tapahtuma-järjestelmän (Event System) käyttöön!

Huom: Ethän pyydä apua tämän oppaan kommentti-osiossa! Sen sijaan, suuntaa keskustelupalstallemme (englanninkielinen) saadaksesi parhaan mahdollisen vastauksen kaikkiin kysymyksiisi.

Vaihtoehtoiset tutoriaalit

Miten tehdä tasohyppelypeli? (englanninkielinen), on vaihtoehtoinen aloittelijan opas joka on tarkoitettu "jump-and-run"-tyylisen tasohyppelyn tekemiseen "top down shooterin" sijaan. Voit aloittaa kummasta tahansa, mutta suosittelemme että käyt läpi molemmat tutoriaalit, jotta saisit hyvän käsityksen siitä kuinka tehdä kummankin tyylisiä pelejä!

Voit lukea myös Kyatricin tutoriaalin Kuinka tehdä alle 100 tapahtuman Asteroids-klooni (englanninkielinen) joka on tarkoitettu hieman edistyneemmille käyttäjille mutta on erittäin yksityiskohtainen.

Construct 2 Asentaminen

Jos et ole vielä niin tehnyt, lataa viimeisin versio Construct 2-ohjelmasta täältä. Construct 2 on vain Windowsille, mutta sillä tehdyt pelit pyörivät monella alustalla, kuten Macilla, Linuxilla tai iPadilla. Construct 2 voidaan asentaa Windowsille myös rajoitetuilla käyttöoikeuksilla. Se kulkee kätevästi myös mukana, voit asentaa sen esimerkiksi USB-tikulle ja ottaa mukaasi!

Aloitus

Kun on valmista, käynnistä Construct 2. Klikkaa File painiketta, ja valitse New.

New Project ikkunassa ei tarvitse muuttaa mitään. Klikkaa vain kohdasta Create project. Construct 2 pitää projektin tallessa yhdessä .capx-tiedostossa. Näytöllä pitäisi nyt näkyä valkoinen tyhjä pohja eli Layout - suunnittelunäkymä missä luot ja mihin sijoitat objekteja. Voit ajatella näkymää sinä osana peliä joka näkyy pelaajalle, esimerkiksi pelitasona tai pelivalikkona. Toisissa ohjelmissa tätä näkymää on saatettu kutsua termeillä room, scene tai frame.

Objektien sijoittaminen

Tiled Background

Ensimmäiseksi haluamme itseään toistavan taustaobjektin. Tiled Background toimii tähän tarkoitukseen. Ensimmäiseksi, oikea-klikkaa tätä valmista taustatekstuuria ja tallenna se jonnekkin tietokoneellesi:

Seuraavaksi tuplaklikkaa layout-näkymää luodaksesi uuden objektin (myöhemmin jos se on täynnä, voit myös oikea-klikata ja valita Insert new object.) Kun Insert new object ikkuna avautuu, tuplaklikkaa Tiled Background objektia luodaksesi sen.

Näytölle ilmestyy tähtäin joka kertoo mihin kohtaan objekti ollaan luomassa. Klikkaa jonnekkin lähelle layoutin keskustaa. Tekstuurieditorin (texture editor) pitäisi nyt avautua, jotta voit valita tekstuurin objektille. Valitse koneelta tekstuuri jonka tallensimme aiemmin ja tuo se Constructiin. Klikkaa kansion kuvaketta ja valitse 'Load a texture from disk'. Katso mihin latasit tiedoston ja valitse se.

Sulje tekstuurieditori klikkaamalla ruksia oikeassa yläkulmassa. Jos niin kysytään, muista tallentaa! Nyt tiled background-objektisi pitäisi näkyä layout-näkymässä. Muutetaan sen kokoa peittämään koko layout (valkoinen pohja). Varmista että olet valinnut objektin, jonka jälkeen vasemmalla pitäisi nyt näkyä kaikki asetukset objektille, mukaan lukien sen koko ja sijainti. Kirjoita objektin sijainniksi 0, 0 ja kooksi 1280, 1024 (layoutin koko).

Katsellaan mitä on saatu aikaan. Pidä pohjassa Ctrl-näppäintä ja zoomaa hiiren rullalla sisään- tai ulospäin. Vaihtoehtoisesti klikkaa view - zoom out muutamaan kertaan. Voit myös pitää välilyöntiä tai hiiren keskimmäistä painiketta pohjassa ja siirrellä näkymää. Hienoa, eikö? Taustan (tiled background) tulisi nyt peittää koko layout kuten kuvassa:

Paina Ctrl+0 tai klikkaa view - zoom to 100% palataksesi 1:1 näkymään.

(Jos olet hieman malttamaton kuten minä, klikkaa pientä 'Run'-kuvaketta ylävalikosta, selainikkunan pitäisi avautua ja näyttää tekstuurisi! Loistavaa!)

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!