Construct 2 : Manual pentru Incepatori

1

Index

Tagged

Contributors

Stats

18,935 visits, 22,843 views

Translations

Tools

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Bravo pentru ca ai ales Construct 2! S-ă începem prin a crea primul tau joc HTML5. O s-a incepem prin a crea un joc demo numit "Ghost shooter" . Incearca-l aici inainte, ca s-a intelegi ce o s-a "construim" : este un actor care se uita dupa mouse , se misca prin apasare a sagetilor pe tastatura calculatorului tau , si trage in monstrii prin apasarea mouse-ului . Vei invata tot ce trebuie pentru a face un joc simplu - de la layers la event system!

Atentie: V-a rog nu cere-ti ajutor in comentariile acestui tutorial! In schimb, v-a rog s-a vizita-ti forum-ul pentru a primi posibile mai bune raspunsuri intrebarilor tale.

Tutoriale Alternative

Exista un ghid alternativ pentru incepatori : Cum s-a faci un joc de tip "Platforma", care asigura mai degraba crearea unui joc "sari-si-fugi" de tip "platforma" , decat un "Shooter cu vedere de sus". Poti incepe cu oricare din aceste doua tutoriale, dar v-a recomandam s-a le urmezi pe amandoua pentru a iti face o idee mai buna despre cum s-a programezi aceste doua tipuri de joc!

De asemenea mai este si tutorial-ul Cum s-a faci o clona a jocului "Asteroids" sub 100 de evenimente de catre Kyatric , care este putin mai avansat si probabil mai complicat dar este de asemenea foarte detaliat.

Instalarea Programului Construct 2

Daca nu ai instalat deja programul, poti descarca o copie a ultimei versiuni Construct 2 Aici. Programul Construct 2 este doar pentru Windows , dar jocurile pe care le faci pot rula pe orice platforma, precum Mac, Linux si iPad. Construct 2 se poate instala si pe conturi secundare din calculatorul tau, care nu necesita drepturi de admin. Este de asemenea si portabil, deci daca o s-a doresti vreodata s-a il iei cu tine, il poti instala pe un Sitck USB cu memorie flash mai mare de 512Mb!

Notiuni de baza

Acum esti pregatit, Porneste Construct 2. Apasa pe butonul File, si selecteaza New.

In dialogul New Project , nu este nevoie s-a faci nici o schimbare. Apasa doar Create project. Construct 2 v-a crea si mentine intregul proiect intr-un singur fisier numit .capx.

Acum ar trebui s-a te uiti la un layout gol - pagina in care poti crea si pozitiona obiecte. Gandeste-te la o pagina ca un nivel de joc sau un meniu. In alte programe, aceasta pagina e posibil s-a fie chemate room, scene sau frame.

Adaugare a Obiectelor

Tiled Background - Fundal Repetitiv

( pentru a n-e familiariza mai bine cu programul Construct 2 noi ii vom spune Tiled Background.)

Primul obiect pe care il vrem este un Tiled Background. Obiect-ul Tiled Background poate face urmatoarele lucruri pentru noi. Inainte de toate, imaginea pe care o vezi, o vei folosi ca Tiled Background - apasa click dreapta pe ea si salveaz-o undeva in calculatorul tau :

Acum, apasa dublu-click oriunde pe pagina goala, pentru a adauga un nou obiect. (Mai tarziu, daca pagina este plina, poti da click dreapta pe pagina si selecteaza Insert new object.) Odata ce vezi optiunea Insert new object, apasa click dublu pe Tiled Background object pentru al adauga.

Un plus v-a aparea pentru tine care te v-a ajuta s-a indici unde s-a se adauge obiect-ul. Apasa click aproximativ in mijlocul paginii. Acum se v-a deschide texture editor,ca tu s-a poti introduce imaginea care ai descarcat-o in Tiled Background. Haide s-a adaugam imaginea, pe care ai descarcat-o, prima data. Apasa click pe iconita care arata ca un fisier galben pentru a incarca imaginea din computer, gaseste unde ai salvat-o anterior si selecteaz-o.

Acum inchide editor-ul pentru imagine apasand pe X din coltul din dreapta sus. Daca iti apare un text , ai apasat X-ul gresit ,si ar fi bine s-a te asiguri ca ai salvat! Acum ar trebui s-a vezi obiect-ul Tiled Background pe care tu tocmai l-ai creat in pagina de lucru. Hai s-a o marim ca s-a acopere toata pagina de lucru. In primul rand asigura-te ca ai selectat Tiled Background, bara cu proprietati, Properties Bar, din stanga ar trebui s-a iti arate toate setarile obiect-ului, incluzand marimea si pozitia. Seteaza pozitia obiect-ului la Position 0,0 in colt stanga sus si marimea size la 1280, 1024 (aceasta e marimea paginii de lucru).

Hai s-a vedem ce am lucrat. Tine apasat control si roteste rotita mouse-ului in jos spre tine ca s-a faci zoom out (ca s-a micsorezi pagina ). Alta modalitate ar fi , s-a dai click view - zoom out de cateva ori. De asemenea poti tine apasat Space, sau rotita dupa mouse pentru a putea misca pagina de lucru cu toate obiectele din ea. Mijto, huh? Tiled Background-ul tau ar trebui s-a acopere toata pagina de lucru acum :

Apasa control+0 sau click view - zoom to 100% s-a revii la vederea 1:1.

(Daca nu ai rabdare ca si mine de altfel, apasa click pe iconita play sau run in bara de titlu de sus - o fila de internet ar trebui s-a apara in browser-ul tau de internet aratandu-ti pagina ta de lucru! Woo!)

[page="Adaugare a unui nou strat -

Layer"]

Adaugare a unui nou strat -

Layer

Bun, acum vrem s-a adaugam mai multe obiecte. Dar, vom selecta din greseala imaginea de fundal pe care tocmai am creat-o, daca nu o blocam sau vom activa iconita lock, facand-o neselectabila. Hai s-a folosim system-ul de straturi pentru a face asta.

Paginile de lucru pot avea mai multe straturi sau layers, pe care le poti folosi pentru a grupa obiecte. Imagineaza-ti layers sau straturile ca fiind foii de sticla puse una peste cealalta, cu obiecte pictate pe fiecare foaie . Iti v-a da posibilitatea de a putea aranja cu usurinta ce obiect apare deasupra peste celelalte, de asemenea fiecare Layer poate fi ascuns, blocat, aplica efecte parallax, si multe altele. De exemplu in acest joc, vrem ca tot ce adaugam s-a se vada deasupra imaginii de fundal, asa ca vom adauga un nou layer peste toate obiectele.

Pentru a gestiona layere, apasa click pe Layers Tab, care de obicei este langa Project Bar:

Ar trebui s-a vezi Layer 0 in lista (Construct 2 numeroteaza incepand cu zero, deoarece merge mai bine cu sintaxa aceasta in programare). Apasa Click pe iconita care arata ca un creion si redenumeste-o ( rename it ), in Background, fiindca este stratul nostru cu imagine de fundal. Acum apasa pe iconita verde 'add' pentru a adauga un nou strat pentru celelalte obiecte ale noastre. Hai s-a numim stratul acesta Main. In final , daca apesi click pe iconita care arata ca un lacatel care se afla langa textul Background, o s-o blocam sau locked . Acest lucru inseamna ca nu o s-a mai putem selecta nimic din acel strat. Acest lucru ne v-a ajuta foarte mult in a nu mai misca din greseala imaginea de fundal. De asemenea, daca vrei s-a faci o schimbare, tot ce ai de facut este s-a faci click pe lacatel din now pentru a debloca stratul.

Casutele de marcare, te ajuta s-a ascunzi straturile, dar nu avem nevoie de acele optiuni acum.Bara ta cu straturi ar trebui s-a arate ceva de genu :

Acum, asigura-te ca stratul 'Main' este selectat in bara Layers . Este foarte important - stratul selectat este cel activ, deci daca nu este selectat, o s-a adaugam din greseala obiecte in stratul gresit. Stratul activ este aratat in bara Properties din stanga, Si de asemenea apare si in bara cu informatii cand adaugi un nou obiect - este de ajutor s-a arunci o privire si acolo.

Adauga-ti obiectele de intrare

Fii atent inapoi la pagina de lucru. Apasa double click pentru a adauga un nou obiect. De aceasta data, selecteaza obiect-ul Mouse, pentru ca vom avea nevoie s-a folosim mouse-ul. Fa acelasi lucru si pentru obiect-ul Keyboard.

Atentie: aceste obiecte nu sunt necesare a fi adaugate in pagina de lucru. Ele sunt ascunse si automat vor functiona pe toata durata proiectului. Acum toate Layout-urile vor putea recunoaste si accepta actiuni cand vei folosi mouse-ul sau apasa sagetile de miscare dupa tastatura.

Obiectele pentru Joc

Este timpul s-a adaugam obiectele noastre pentru joc!Mai jos vei gasi imagini cu diferite obiecte - salveaza-le pe toate ca mai inainte, tine minte unde le-ai salvat caci vom avea nevoie de ele pentru a putea continua cu acesta lectie.

Jucator:

Monstru:

Glont:

si Explozie:

Pentru fiecare din aceste imagini vom folosi un obiect sprite. Pur si simplu arata o imagine, care se poate misca, roti si mari sau micsora. Jocurile in general sunt compuse din obiecte sprite care contin imagini. Hai s-a adaugam fiecare imagine de mai sus ca obiecte sprite. Procesul este similar cu, cel pe care l-ai facut ca s-a adaugi imaginea de fundal din obiect-ul Tiled Background:

1. Dublu click ca s-a adaugi un obiect ;

2. Dublu click pe obiect-ul 'Sprite' ;

3. Cand sageata mouse-ului v-a arata ca un plus, apsa click undeva pe pagina de lucru. Informatia din bara de proprietati ar trebui s-a fie 'Main'. (Tine minte acesta este stratul activ.) ;

4. Editorul de imagine ar trebui s-a apara. Apasa click pe iconita pentru deschidere, si incarca una din cele patru imagini salvate anterior.

5. Inchide - apasa x in dreapta sus a ferestrei editorului de imagini nu a programului Construct 2 daca din greseala inchizi programul, asigura-te ca apesi pe Save sau Cancel Editorul de imagini, iti v-a salva schimbarile facute pentru obiect-ul nou adaugat. Acum ar trebui s-a vezi imaginea care ai incarcato ca un obiect in pagina de lucru!

Atentie : o alta modalitate rapida pentru a adauga imagini ca obiecte sprite , este s-a trageti imaginile de unde le-ati salvat in una din paginile de lucru a programului Construct 2 . Programul Construct 2 v-a crea automat obiecte sprite pentru tine. Asigura-te s-a tragi si s-a dai drumu fiecarei imagini in parte - daca vei trage toate cele 4 imagini odata Construct 2 v-a crea un singur obiect sprite cu o animatie compusa din 4 imagini.

Muta obiectele sprite glont si explozie undeva in afara paginii de lucru - nu vrem s-a le vedem cand jocul v-a incepe.

Aceste obiecte se vor numi Sprite,Sprite2,Sprite3 si Sprite4. Acest lucru nu este prea folositor - v-a deveni foarte rapid foarte greu de inteles si gasit mai tarziu. Redenumestele ca Jucator- pentru imaginea cu jucator, Glont- pentru imaginea glont, Monstru -pentru imaginea monstru si Explozie pentru imaginea cu explozie. Poti face acest lucru dupa ce selectezi fiecare obiect in bara din dreapta a ferestrei, si apasand click dreapta si Rename sau in stanga in bara de proprietati Properties vei gasi Name in partea de sus :

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!