Bevezetés a Construct 2-be

1
  • 0 favourites

Index

Stats

2,730 visits, 5,751 views

Translations

Tools

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Bevezetés a Conststruct 2-be

Készítsük el az első HTML5 játékunkat, aminek a neve 'Ghost Shooter' lesz. A cél: a játékos az egérrel forogjon, nyilakkal mozoghat és az egérrel lenyomásával le tudja lőni a szörnyeket. Mindent átnézünk, amit tudni kell egy egyszerű játék elkészítéséhez - a rétegektől az eseményrendszerig!

Megjegyzés: Ha kérdésed van az útmutatóval kapcsolatban, akkor kérlek ne a kommenteknél tedd fel! Ehelyett látogass a fórumra, hogy a lehető legjobb választ kapj kérdéseidre.

Construct 2 telepítése

Ha még nem tetted meg, telepítsd fel a Construct 2 legújabb verzióját itt. A Construct 2 csak Windows operációs rendszeren futtatható, de az általad készített játékok bárhol futhatnak, például Macen, Linuxon vagy iPadon. A Construct 2 korlátozott felhasználói fiókokkal is telepíthető. Hordozható, így felmásolhatod például egy USB adathordozóra és magaddal viheted!

Első lépések

Telepítés után indítsa el a Construct-t. 2. Kattintson a File (Fájl) gombra, és válassza a New (Új) lehetőséget.

Ezután megjelenik a 'Template or Example' (Sablon vagy példa) párbeszédpanel.

Itt található egy lista példákkal és sablonokkal, ami alapján lehet elkészíteni az új játékot. Egy üres új projekt létrehozásához válasszd ki a New empty project-et kattintson a mező alján található „Megnyitás” elemre. A Construct 2 az egész projektet egyetlen '.capx' fájlban készíti el számunkra. Egy üres layout (vászon, tervrajz) lesz a képernyőn közepén, ahova az objektumokat lehet létrehozni és elhelyezni. A layoutot úgy kell elképzelni, mint a játék egy szintje vagy egy menü képernyője. Más szerkesztőkben ezt room-nak (helyiségnek), scene-nek (jelenetnek) vagy frame-nek (keretnek) hívják.

Objektumok beszúrása

Csempézett háttér

Az első dolog, amit szeretnénk beilleszteni, egy ismétlődő háttérlap. Ezt a Tiled Background (Csempézett vagy Mozaik háttér) objektum teszi meg nekünk.

Új objektum beillesztéséhez kattints duplán egy üres területre a layouton. (Később, ha megtelt, akkor kattintson a jobb gombbal, és válassza az Insert new object lehetőséget.) Miután megjelenik az Insert new object (Új objektum beszúrása) párbeszédpanel, kattints duplán a Tiled Background (Csempézett háttér) objektumra a beillesztéshez.

Megjelenik egy célkereszt, amely jelzi, hova helyezi el az objektumot. Kattints valahova a layout közepére. A texture editor (textúra szerkesztő) nyílik meg, hogy beillesszünk egy csempe textúrát. Importáljuk a korábban mentett csempe képet. Kattintson a mappaikonra, hogy beilleszthesse a kiválasztott fájlt.

Zárd be a textúra-szerkesztőt a jobb felső sarokban lévő X-re kattintva. Ha a rendszer erre kéri, feltétlenül mentsen! Most már az új csempézett háttér jelenik meg a layouton. Méretezzük át, hogy lefedje a teljes layoutot. A baloldalon lévő Properteries (tulajdonságok) mutatja az objektum összes beállítását, köztük a méretét és a pozícióját. Állítsuk át a helyzetét 0, 0-ra (a layout bal felső sarkára), és méretét 1280, 1024-re (a layout mérete).

Vizsgáljuk meg az eredményt. A nézet csökkentéséhez tartsa Control billentyűt és az egér görgőjével görgessen lefelé. Alternatív megoldásként kattintson a View (Nézet) gombra – majd a zoom out-al kicsinyíthet. Az egér középső gombjával vagy a szóközzel is lehet pásztázni. A csempézett háttérnek most le kell fednie a teljes layoutot:

A Control + 0 vagy a View - zoom to 100% opcióval visszatérhet az 1: 1-es nézethez.

(Ha már türelmetlenül szeretnéd látni az eredményt kattints az ablak címsorában található 'Run' (Futtatás) ikonra - egy böngészőnek kell felbukkannia a csempézett hátteres elrendezéssel!)

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!