Οδηγός για αρχάριους στο Construct 2

  • 0 favourites

Index

Tagged

Stats

19,721 visits, 20,701 views

Tools

Δημιουργία c του παιχνιδιού (heads-up display (HUD))

Ο πίνακας ελέγχου "heads-up display" (HUD) είναι ένα μενού που προβάλλεται πάνω στην οθόνη, προσφέροντας στοιχεία όπως το υπόλοιπο ζωής του παίχτη, το σκορ και άλλες πληροφορίες που αφορούν στο παιχνίδι. Ας φτιάξουμε ένα HUD με τη χρήση ενός στοιχείου Text.

Το HUD πρέπει να παραμένει πάντα στο ίδιο σημείο της οθόνης. Όταν προβάλλονται κάποιες πληροφορίες, δε θέλουμε αυτές να μετακινούνται καθώς ο παίχτης κινείται εντός της πίστας του παιχνιδιού - θέλουμε να μένουν ακίνητες. Εξ ορισμού, οι διαφάνειες μετακινούνται. Για να μεταβάλουμε τη συμπεριφορά αυτή, μπορούμε να αλλάξουμε το επίπεδο παράλλαξης (parallax) της κάθε διαφάνειας. Η παράλλαξη επιτρέπει σε κάθε διαφάνεια να μετακινείται με διαφορετικό ρυθμό, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση του προοπτικού βάθους. Εάν θέσουμε την παράλλαξη μίας διαφάνειας σε μηδέν όμως, αυτή δε θα κινείται καθόλου - ιδανικές συνθήκες για τον πίνακα ελέγχου (HUD).

Πηγαίνετε πάλι στο πάνελ διαφανειών που χρησιμοποιήσαμε νωρίτερα. Δημιουργήστε μία νέα διαφάνεια με όνομα HUD. Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται πάνω από όλες τις άλλες διαφάνειες και ότι είναι επιλεγμένη (θυμηθείτε, αυτό την καθιστά την ενεργή διαφάνεια). Το Πάνελ ιδιοτήτων θα πρέπει τώρα να παραθέτει τις ιδιότητες που αφορούν σε αυτήν τη διαφάνεια. Στο πεδίο της ιδιότητας Parallax γράψτε 0, 0 (αυτό αντιστοιχεί στους άξονες Χ και Υ).

Κάντε Διπλό κλικ σε ένα άδειο σημείο της σκηνής για να εισαγάγετε ένα στοιχείο. Αυτή τη φορά επιλέξτε το στοιχείο Text. Τοποθετήστε το στο πάνω αριστερό μέρος της σκηνής. Αν το χρώμα των γραμμάτων είναι μαύρο, θα είναι δυσδιάκριτο μπροστά στο φόντο μας, οπότε, στο πάνελ ιδιοτήτων, αλλάξτε τις ιδιότητες των γραμμάτων σε συμπαγή (bold), πλάγια (italic), κίτρινα (yellow) και επιλέξτε λίγο μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς. Διαμορφώστε το μέγεθος του στοιχείου Text, έτσι ώστε να μπορεί να περιέχει αρκετό κείμενο. Θα πρέεπει να δείχνει κάπως έτσι:

Επιστρέψτε πάλι στο σύστημα εντολών (event sheet). Ας κάνουμε το στοιχείο Text να απεικονίζει το σκορ του παίχτη. Στην εντολή Every tick που φτιάξαμε νωρίτερα, προσθέστε τη δράση Text-> Set text.

Με τη χρήση του συμβόλου & (operator), μπορούμε να μετατρέψουμε έναν αριθμό σε κείμενο και να τον ενώσουμε με ένα άλλο κείμενο. Οπότε, στο πεδίο text, γράψτε:

"Score: " & Score

Το πρώτο μέρος ("Score: ") σημαίνει ότι το στοιχείο Text θα απεικονίσει πάντα τη φράση Score: σαν πρώτο συνθετικό. Το δεύτερο μέρος της φράσης (Score) θα είναι ο αριθμός της δημόσιας μεταβλητής Score. Το σύμβολο & ενώνει τα δύο μέρη σε μία ενιαία φράση.

Τρέξτε το παιχνίδι και σκοτώστε μερικά τέρατα. Το σκορ σας απεικονίζεται και παραμένει στο πάνω αριστερό μέρος της οθόνης!

Τελευταίες "πινελιές"

Έχουμε σχεδόν τελειώσει. Ας προσθέσουμε μερικές τελευταίες ρυθμίσεις.

Πρώτα, ας κάνουμε τον αριθμό των τεράτων να αυξάνεται ανά τακτά διαστήματα, αλλιώς, όταν θα τα σκοτώσει ο παίχτης δεν θα απομείνει τίποτε άλλο να κάνει. Θα δημιουργούμε ένα τέρας κάθε 3 δευτερόλεπτα. Φτιάξτε μία καινούρια εντολή:

Condition: System -> Every X seconds -> 3

Action: System -> Create object -> Monster, layer 1, 1400 (στο πεδίο X), random(1024) (στο πεδίο Y)

το 1400 είναι μία συντεταγμένη στον άξονα X, λίγο πιο πέρα από τη δεξιά άκρη της σκηνής μας, ενώ random(1024) είναι μία τυχαία συντεταγμένη του άξονα Y, που ποσοτικά θα έχει αξία που βρίσκεται εντός του ύψους της σκηνής.

Τέλος, ας κάνουμε τα τέρατα να είναι σε θέση να σκοτώσουν τον παίχτη μας.

Condition: Monster -> On collision with another object -> Player

Action: Player -> Destroy

Συμπέρασμα

Συγχαρητήρια, μόλις φτιάξατε το πρώτο σας παιχνίδι σε πρωτόκολλο HTML5 με το Construct 2! Εάν έχετε κάποιον server (διακομιστής) και θέλετε να δείξετε τη δουλειά σας, κάντε κλικ στο Export που βρίσκεται στο μενού 'Αρχείο' (File menu). Το Construct θα σώσει όλα τα αρχεία σε έναν φάκελο στον υπολογιστή σας, τον οποίο μπορείτε να ανεβάσετε στον διακομιστή σας ή/και να εντάξετε στην ιστοσελίδα σας. Εάν δεν έχετε δικό σας διακομιστή, μπορείτε να μοιραστείτε τα παιχνίδια σας με την υπηρεσία Dropbox.

Μάθατε κάποιες σημαντικές βάσεις για τη λειτουργία του Construct 2: Πως να εισάγετε στοιχεία, να χρησιμοποιείτε διαφάνειες, συμπεριφορές, εντολές και άλλα. Ελπίζουμε ότι το μάθημα αυτό σας προετοίμασε να μάθετε περισσότερα σχετικά με το Construct 2! Προσπαθήστε να εξερευνήσετε τις δυνατότητές του και να δείτε τι μπορεί να σας προσφέρει.

Το παιχνίδι, ολοκληρωμένο

Αν θέλετε, κατεβάστε το ολοκληρωμένο πρότζεκτ αυτού του μαθήματος. Έχουμε προσθέσει κάποιες λειτουργίες όπως "Game over" και τα τέρατα προοδευτικά κινούνται όλο και πιο γρήγορα. Με τις γνώσεις που έχετε τώρα, δε θα δυσκολευτείτε να καταλάβετε πως λειτουργούν τα παραπάνω. Υπάρχουν επίσης και πολλά σχόλια εντός του συστήματος εντολών, τα οποία περιγράφουν αναλυτικά τι κάνει η κάθε εντολή.

Μπράβο! Αν έχετε κάποιο ή νομίζετε ότι οποιοδήποτε μέρος του μαθήματος μπορεί να βελτιωθεί, αφήστε ένα σχόλιο ή γράψτε μας ένα μήνυμα στο φόρουμ και εμείς θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε!

Τέλος, αν σας άρεσε αυτό το μάθημα και νομίζετε ότι κάποιοι γνωστοί σας μπορεί να ενδιαφέρονται για το Construct 2, στείλτε τους αν θέλετε έναν υπερσύνδεσμο αυτού του μαθήματος! Ασφαλώς δεν πρόκειται να τους βλάψει :)

Περαιτέρω διάβασμα

Θέλετε να προσθέσετε μουσική, ή ηχητικά εφέ; Δείτε τα Sounds & Music μάθημα για αρχάριους, How to make a platform game.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πως λειτουργούν οι εντολές εντός του Construct 2, δείτε την ενότητα How Events Work στο εγχειρίδιο οδηγιών (manual). Το συνιστούμε ανεπιφύλακτα για να προχωρήσετε γρήγορα στα πρότζεκτ σας. Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες, μην ξεχνάτε ότι ολόκληρο το εγχειρίδιο οδηγιών είναι διαθέσιμο.

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!