Beginner's Handleiding voor Construct 2

4
  • 1 favourites

Index

Tagged

Contributors

Stats

35,403 visits, 47,135 views

Tools

Translations

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Het toevoegen van gedrag

Gedraging is voorverpakte functionaliteit in Construct 2. Bijvoorbeeld, je kunt een Platform gedrag toe voegen aan een object, en het Solid gedrag op de grond, en je kunt direct rond springen als in een platformer. Je kunt hetzelfde in de gebeurtenissen doen, maar dat duurt langer, en het is niet echt nodig als het gedrag al goed genoeg is! Dus laten we eens kijken naar welk gedrag we kunnen gebruiken. Construct 2 heeft onder anderen deze gedragingen;

8 Direction movement . Hiermee kun je een object bewegen met de pijltjestoetsen. Dit zal goed zijn voor de beweging van de speler.

Bullet movement . Deze beweegt een object vooruit vanuit zijn huidige hoek. Dit gaat geweldig zijn voor de kogels van de speler. Ondanks de naam, zal het ook mooi werken om de monsters te bewegen - omdat deze beweging alleen de Objecten naar voren verplaatst met een bepaalde snelheid.

Scroll to . Dit zorgt dat het beeldscherm rond een object beweegt (ook bekend als scrollen ). Dit gaat nuttig zijn voor de speler.

Bound to layout . Dit stopt een object bij het verlaten van de lay-out gebied. Dit is ook nuttig voor de speler, zodat die niet kan afdwalen buiten het speelveld!

Destroy outside layout . In plaats van het stoppen van een object bij verlaten van de layout gebied, wordt het object vernietigd. Het is nuttig voor onze kogels. Zonder dat, zou de kogels steeds op het scherm blijven vliegen, dat kost telkens een beetje geheugen en rekenkracht. In plaats daarvan moeten we de kogels vernietigen zodra ze de layout verlaten.

Fade . Dit maakt dat een object geleidelijk uitdooft, wat we zullen gebruiken voor de explosies.

Voeg deze gedragingen toe aan de objecten die ze nodig hebben.

Hoe voeg je gedrag toe

We voegen het 8 direction movement gedrag aan de speler toe. Klik op de speler om deze te selecteren. In de eigenschappen bar, let op de Behaviors categorie. Klik daar op Add / Edit . Het gedrag dialoogvenster voor de speler zal openen.

Klik op de groene icoon 'add behavior' in het behaviors dialoogvenster. Dubbelklik op 8 direction movements om het toe te voegen.

Doe hetzelfde nogmaals en voeg ditmaal het Scroll To gedrag toe om het beeldscherm de speler te laten volgen, en ook het Bound to layout gedrag om de speler in de layout te houden. Het dialoogvenster gedragingen ziet er nu als volgt uit:

Sluit het dialoogvenster gedrag. Klik op Run om het spel te proberen! Sla het programma eerst op

Hopelijk heb je een HTML5 compatibele browser geïnstalleerd. Anders moet je de laatste versie van Firefox of Chrome of Internet Explorer installeren als je op Vista en hoger werkt. Zodra u het spel loopt, merk je dat je rond kunt bewegen met de pijltjestoetsen, en het scherm volgt de speler! Je kunt ook niet buiten de layout ruimte, dankzij het Bound to lay-gedrag. Dit is waar het gedrag goed voor is. Het snel toevoegen van stukjes gedrags functionaliteit. We zullen het evenement systeem binnenkort gebruiken om aangepaste functionaliteit toe te voegen.

Het toevoegen van de andere gedragingen

We kunnen het gedrag aan de andere objecten op dezelfde manier toevoegen - selecteer het, klik op Add / Edit om het dialoogvenster gedrag te openen, en voeg het gedrag toe. Laten we die andere gedragingen toevoegen:

Voeg Bullet movement en Destroy outside layout aan het Kogel object toe (geen verrassingen hier)

Voeg Bullet movement toe aan het Monster object (omdat het monster een kant op beweegt net als de bullet)

Voeg het Fade gedrag aan het Explosie object toe (dus het verdwijnt geleidelijk na het verschijnen). Standaard vernietigd het Fade gedrag ook het object nadat het is vervaagd, dat bespaart ons zorgen over onzichtbare Explosie voorwerpen waardoor het spel vast loopt.

Als je het spel start, kun je merken dat het enige wat anders is, dat elk monster dat je kunt zien plotseling vrij snel weg schiet. Laten we het vertragen naar een lagere snelheid. Selecteer het Monster object. Omdat we een gedrag hebben toegevoegd, krijgen we extra eigenschappen die zijn verschenen in de eigenschappen bar:

Dit stelt ons in staat om te kijken hoe gedragingen werken. Verander de snelheid van 400 naar 80 (dit is in afgelegde pixels per seconde).

Verander ook de Bullet object snelheid naar 600, en de Explosie Fade out tijd naar 0.5 (dat is een halve seconde).

Maak wat meer monsters

Terwijl je control vasthoudt, klik en sleep gelijktijdig het Monster object. Je zult zien dat er andere monster object instanties bijkomen. Dit is gewoon een ander object van het Monster type object .

Objecttypen zijn in wezen 'klassen' van objecten. In het geval van het event systeem, hou je je vooral bezig met objecttypen. Je kunt bijvoorbeeld een event maken dat zegt: "Kogel botst met Monster". Dit betekent eigenlijk " Elke instantie van het Kogel object type botst met een instantie van de Monster object type " - in tegenstelling tot het hebben van een apart event voor elk monster. Met Sprites, delen alle exemplaren van een objecttype ook dezelfde textuur. Dit is geweldig voor de efficiëntie - als spelers je spel online spelen, hoeven ze in plaats van 8 monster texturen voor 8 monsters, slechts een enkel monster textuur te downloaden en Construct 2 herhaalt het 8 keer. We kijken later naar objecttypen VS instanties . Voor nu, een goede manier om er over na te denken is: verschillende soorten vijanden zijn verschillende typen objecten, de daadwerkelijke vijand (waarvan er meerdere van kunnen zijn) is een instantie van dit type object.

Met behulp van control + slepen, maak 7 of 8 nieuwe monsters . Plaats ze niet te dicht bij de speler, want dan kan die meteen sterven! Als het helpt kun je uitzoomen met control + muiswiel naar beneden, en verdeel ze over de hele layout. Je moet eindigen met iets wat een beetje lijkt op dit.

Nu is de tijd om onze aangepaste functionaliteit via de visuele manier van programmeren van Construct 2 toe te voegen - het event systeem .

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!