Beginner's Handleiding voor Construct 2

4
  • 1 favourites

Index

Tagged

Contributors

Stats

35,452 visits, 47,204 views

Tools

Translations

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Een laag toevoegen

Oké, nu willen we wat meer objecten toevoegen. Echter, gaan we zullen per ongeluk steeds de betegelde achtergrond selecteren, tenzij we achtergrond op slot doen, waardoor deze niet meer selecteerbaar is. Laten we gebruik maken van het lagen systeem om dit te doen.

Lay-outs kunnen bestaan uit meerdere lagen , die je kunt gebruiken voor een groep objecten. Stel lagen voor als glasplaten gestapeld bovenop elkaar met voorwerpen geschilderd op elke glasplaat. Hiermee kun je eenvoudig regelen welke voorwerpen op anderen lijken, en lagen kunnen worden verborgen, vergrendeld, hebben parallax effecten toegepast, en nog veel meer. Bijvoorbeeld, in dit spel willen we alles boven de betegelde achtergrond hebben, dus wij kunnen een nieuwe laag bovenop maken voor onze andere objecten.

Om lagen te beheren, klikt je op het tabblad Lagen , die meestal naast de Project bar staat:

Je zou nu Layer 0 in de lijst moeten zien (Construct 2 telt vanaf nul, omdat dat bij programmeren beter werkt). Klik op het potlood pictogram en hernoem het naar Achtergrond , want dit is onze achtergrondlaag. Klik nu op de groene 'add' icoon om een nieuwe laag toe te voegen voor onze andere objecten. Laten we deze laag Main noemen. Tot slot, als je de sloticon klikt naast Background , wordt het gesloten . Dat betekent dat je niet in staat bent om iets te selecteren op die layer. Dat is heel handig voor onze betegelde achtergrond, omdat je het gemakkelijk per ongeluk kunt selecteren en dat is nu niet meer nodig. Echter, als je nodig hebt om wijzigingen aan te brengen, kunt je gewoon op het hangslot te klikken om hem weer te ontgrendelen.

Met de selectievakjes kunt je ook de lagen in de editor verbergen, maar wij hebben dat niet nodig op dit moment. Je lagen bar ziet er nu als volgt uit:

Zorg ervoor dat de 'Main' laag is geselecteerd in de lagen bar . Dit is belangrijk - de geselecteerde laag is de actieve laag . Alle nieuwe ingevoegde objecten worden ingevoegd in de actieve laag, dus als het niet geselecteerd is, zullen we het per ongeluk in de verkeerde laag invoegen. De actieve laag wordt weergegeven in de statusbalk, en verschijnt ook in een tooltip bij het plaatsen van een nieuw object - het is de moeite waard om dat in de gaten te houden.

Voeg de input objecten toe

Richt je weer op de lay-out. Dubbelklik om een nieuw object in te voegen. Dit keer selecteert je het Mouse object, omdat we de muis-input nodig hebben. Doet hetzelfde voor het Keyboard object.

Opmerking: deze objecten hoeven niet in een lay-out geplaatst te worden. Ze zijn verborgen, en werken automatisch door je gehele project heen. Nu zijn alle lay-outs in ons project voorzien van muis en toetsenbord acceptatie.

De game objecten

Het is tijd om aan ons spel objecten toe te voegen! Hier zijn je textures - sla ze allemaal op de harde schijf, zoals eerder.

Speler:

Monster:

Kogel:

and Explosie:

Voor elk van deze voorwerpen, zullen we gebruik maken van een Sprite object. Het is gewoon een textuur, die je kunt bewegen, draaien en vergroten of verkleinen. Games zijn over het algemeen samengesteld uit sprite objecten. Laten elk van de vier bovengenoemde objecten toevoegen als sprite object. Het proces is vergelijkbaar met het plaatsen van de getegelde Achtergrond:

1. Dubbelklik om een nieuw object in te voegen

2. Dubbelklik het 'Sprite' object.

3. Wanneer de muis verandert in een crosshair, klik je ergens in de lay-out. De tooltip moet 'Main' zijn. (Onthoudt dat dit de actieve layout is.)

4 De textuur editor verschijnt. Klik op het pictogram Openen en laadt een van de vier patronen. )

5. Sluit de textuur editor, waarmee je je wijzigingen opslaat. Je ziet nu het object in de lay-out!

Let op: een andere snelle manier om sprite objecten te voegen is met slepen en neerzetten van het afbeelding-bestand vanuit Windows naar het lay-out gebied. Construct 2 zal een Sprite met die textuur voor je maken. Zorg ervoor dat je elke afbeelding een voor een naar het layout scherm sleept. Als je alle vier de afbeeldingen in een keer sleept, zal Construct 2 een Sprite maken met vier animatie frames.

Beweeg de kogel en explosie sprites ergens buiten de rand van de layout – we willen ze nog niet zien als het spel begint.

Deze objecten zullen Sprite , Sprite2 , Sprite3 en Sprite4 worden genoemd. Dat is niet erg handig - dit wordt snel verwarrend. Hernoemen ze naar Speler , Monster , Kogel en Explosie afhankelijk van de sprite. Je kunt dit doen door het oject te selecteren, dan kun je de naam in de eigenschappen bar veranderen:

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!