Hogyan készítsünk egy Platformer játékot

2
  • 1 favourites

A Construct 2 segítségével bármilyen 2D játékot el lehet készíteni. Ez az oktatóanyag segít végigvezetni platformjáték készítésének alapjain a Construct 2-ben. Ha még nem ismered a Construct 2-t, és inkább egy felülnézetes lövöldözős stílusú játékot szeretnél készíteni, olvasd el ezt a másik bevezető útmutatót. Készen állsz egy platformer készítésére? Kezdjünk bele!

Megjegyzés: Ha kérdésed van az útmutatóval kapcsolatban, akkor kérlek, ne a kommenteknél tedd fel! Ehelyett látogass a fórumra, hogy a lehető legjobb választ kapj kérdéseidre.

Az oktatóanyag a Jungle Platformer spriteket használja a csomagból, amelyet a Construct 2 vásárlásakor kapsz meg. Miután megvásároltad, kattintson a Download media bundle (Médiacsomag letöltése) linkre az About (Névjegy) ablakon, hogy további eszközcsomagot kaphass. Ha ingyenes kiadást használsz, akkor helyettesítheted saját grafikával, vagy kipróbálhatod az alternatív kezdő útmutatót, amely tartalmazza az összes szükséges spritet.

CONSTRUCT 2 TELEPÍTÉSE

Ha még nem tetted meg, telepítsd fel a Construct 2 legújabb verzióját itt. A Construct 2 csak Windows operációs rendszeren futtatható, de az általad készített játékok bárhol futhatnak, például Macen, Linuxon vagy iPadon. A Construct 2 korlátozott felhasználói fiókokkal is telepíthető. Hordozható, így felmásolhatod például egy USB adathordozóra és magaddal viheted!

ELSŐ LÉPÉSEK

Telepítés után indítsa el a Construct-t. 2. Kattintson a File (Fájl) gombra, és válassza a New (Új) lehetőséget.

Ezután megjelenik a 'Template or Example' (Sablon vagy példa) párbeszédpanel.

Itt található egy lista példákkal és sablonokkal, ami alapján lehet elkészíteni az új játékot. Egy üres új projekt létrehozásához válasszd ki a New empty project-et kattintson a mező alján található „Megnyitás” elemre. A Construct 2 az egész projektet egyetlen '.capx' fájlban készíti el számunkra. Egy üres layout (vászon, tervrajz) lesz a képernyőn közepén, ahova az objektumokat lehet létrehozni és elhelyezni. A layoutot úgy kell elképzelni, mint a játék egy szintje vagy egy menü képernyője. Más szerkesztőkben ezt room-nak (helyiségnek), scene-nek (jelenetnek) vagy frame-nek (keretnek) hívják.

PÁLYA MÉRETEZÉSE

Kezdjük először az alapértelmezett pálya (layout) kibővítésével. Bal egérgombbal kattints egy üres helyre a layouton, majd a Properties (Tulajdonságok) oldalsávban Layout Size (Pálya mérete) részre. Módosítd a méretet 4000 x 2048-ra.

Rakjunk egy csempézett hátteret az layoutra. Kattints duplán egy üres területre a layouton. Ezutén megjelenik az Insert Object (Objektum beszúrása) párbeszédpanel. Kattints duplán a Tiled Background (Csempézett háttér) objektumra annak beszúrásához.

Az egér célkereszt alakúra fog változni. Nem számít, hová helyezed a kezdetben, így csak kattints a bal egérgombbal valahova a layouton. Megnyílik az Image editor (Képszerkesztő), ahol megadhatjuk, hogy melyik kép legyen csempézve. Importáljuk a Background Image\Background.png fájlt a sprite csomagból. Kattints az Open (Megnyitás) ikonra a kép importálásához.

Válaszd ki a Background Image\Background.png fájlt, majd zárd be a képszerkesztőt. A layouton most már látnod kell az új háttérképet.

A hátteret még át kell méretezni, hogy lefedje a teljes elrendezést. Győzödj meg arról, hogy a kép ki van választva (bal egérgombbal kattintson rá a layouton), és a hozzá tartozó tulajdonságok megjelennek a Properties oldalsávban. Ahhoz, hogy lefedje a teljes pályát, állítsd át a Position (Pozíció) értékét 0,0-ra és a Size (Méret) értékét 4000, 2048-ra (mint a pálya méretét).

A háttérkép elég nagy, ezért nehéz egyszerre látni az aktuális zoom szintnél. Próbáljuk kicsinyíteni, hogy többet láthassunk belőle. Tartsd nyomva a Control-t, és görgess az egér görgőjével a kicsinyítéshez. Alternatív megoldásként nyomd meg a felső menüszalagon View – Zoom out (Nézet – Kicsinyítés) gombot néhányszor. A teljes pályának így kell kinéznie:

Figyeld meg, hogy a bal felső sarokban lévő szaggatott rész lesz a látható ablak mérete a pályához képest. Nyomd meg a Ctrl + 0 gombot, hogy visszatérj a 100% -os nézethez, vagy a View - Zoom to 100% (Nézet - Nagyítás 100%) -ra a felső menüszalagon. Most valahol a pálya közeépre kerültél. A görgetősávok segítségével keresd meg az pálya bal felső sarkát. A középső egérgombot nyomva tartva lehet a pályán pásztázni, vagy a Szóköz nyomva tartásával ha nincs középső egérgombod.

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!