Oyun tasarımcılarının bilmesi gerekenler.

2
  • 0 favourites

Tagged

Stats

6,689 visits, 7,134 views

Tools

License

This tutorial is licensed under CC BY 4.0. Please refer to the license text if you wish to reuse, share or remix the content contained within this tutorial.

Aklınıza bile gelmeyecek yetenekler oyun geliştiricileri için faydalı olabilmektedir. Bir örnek vermek gerekirse yazı bilimi - typography bilgisayar bilimine büyük katkılar sağlamıştır. Bu yazımızda ise bir oyun geliştirici için yararlı olduğunu düşündüğümüz bilgileri paylaşmaktayız.

2D v2 3D tasarım

Oyunlar ayrıca güzel gözükmelidir. “Minecraft güzel gözükmesede başarılı oldu” yada “Herkes tetris oyununu yapabilir”. Haklısınız, her ne kadar bu gerçek olsada, bir oyun projesi ciddi bir takım çalışması gerektirmektedir. Tasarım, ses, programlama ve oyun grafikleri. Tasarımcıların gerçekte bilmesi gereken şey, bir önceki cümlemizi göz önünde bulundurursak, 2D ve 3D tasarımların nasıl kullanılması gerektiği, yeni taktikler geliştirerek en iyiyi ortaya çıkarmaya çalışmaktır. İpucu: bir işe tekrar başlamak, yada aynı grafiği tekrar çizmek kötü birşey değildir.

Obs: Sanat bir oyunun koz kartıdır (İleri ki derslerde değinilecektir)

Antropoloji

Hedef kitlenizin ne hissetmek, yaşamak yada denemek istediğini anlayın.Yönteminiz bir anket gibi olmasın. Daha çok hedef kitlenizi tanımaya çalışmanız gerekmektedir. Bir oyunda ne olursa hedef kitleniz mutlu olur, eğlenir ve oyundan tatmin olur?

Mimari

Bir evin yada apartmanın değil, daha çok bir şatonun, şehrin, hayali ormanda ki bir Ork evinin tasarımını düşünün. Yaşanılan ortamı tahayyül edebildiğiniz takdirde, bu ortamda yaşayan canlıların yada insanların karakterlerini daha iyi tanımlayabilir ve ona göre adım atabilirsiniz. (Fiziksel ortamlar yada oluşum gerçek hayattan farklı olsada oyun geliştirmede kesinlikle işinize yarayacaktır.)

Brainstorm

Kafa patlatma diyede tabir ettiğimiz "Brainstorm" oyun projelendirmesi konusunda size çok yarcımcı olacaktır. Yüzlerce yeni fikri, çözümü, mekaniği yada özelliği tahayyül etmeniz gerekecektir. Beraber kafa patlattığınız kişilere fikirlerinizi kabul ettirmenize gerek yok. Ama oyunun kurallarını tanımlarken çok işinize yarayacaktır. Örnek vermek gerekirse Bir kalede yaşayan insanların nasıl yaşadığı, ne yiyip ne içtiği, hangi dövüş hareket/taktiklerini kullandıkları vs. şeyleri listemize ekleyebiliriz.

Sinema

Oyuncularınıza gerçek deneyimi vermeniz gerekmekte ve bunu sadece dijital etkileşimle sağlayabilirsiniz. Oyuncularınızı hareketlendirmek istiyorsanız bunu film endüstrisinden öğrenebilirsiniz. Günümüzde neredeyse tüm oyunlar, teaser, sinematik, bitiş ve başlangıç filmleri kullanmaktadır. Oyuncu deneyimindeki gücünüzü arttırmak için sinemacılık sektöründen bazı tüyolar öğrenmek size büyük bir avantaj sağlayacaktır.

İletişim

Söylemek istediğiniz çok şey olabilir, sesinizle değil ama kesinlikle yazdığınız kelimeler ile. Her türlü insan ile konuşmanız size yarar sağlayacaktır. Takım arkadaşlarınız ile konuşup problem çözebilir, hedef kitlenizle iletişime geçip ne istediklerini öğrenebilir yada müşterinizle iletişime geçip zaman kaybetmeden istenileni ortaya koyabilirsiniz. İletişim gücü size her konuda yarar sağlayacaktır.

Karalamalar

Karalamalar yaratıcılığınız için önemlidir. Tüm oyun dünyasını, yaratıkları, popülasyonu, olayları vs hepsini karalama ihtiyacı hissedeceksiniz. Tabii ki teknik kısımları atlamamak gerekiyor. En karışık fikirleri bile basitçe karalama ile anlatabilirsiniz. Eğer beceremezseniz fikriniz projenizden uzak, olur yada olmaz bir hal alır.

İş

İster beğenin, ister beğenmeyin. Oyun geliştiriciliği bir piyasa işidir. Tüm işlemler ticaridir, dolayısı ile paraya bağlıdır. Bu işlemleri gerçekleştirmek için serbest çalışanlara, yayıncılara, yapımcılara, yatırımcılara, destekçilere vs ihtiyaç duyacaksınız. Bu insanlara fikrinizi satabilirsiniz.

Ekonomi

Oyun içi ekonomi oyuncuları oyuna bağlayan yegane ödül sistemidir. Ne çok güçlü nede çok zayıf olacak bir şekilde, oyuna değer katması gerekir. Ücret varyasyonları, değişik ticari mal ücretleri, inşaat yada arsa ücretleri çeşitliliği önemlidir.

Bilgisayar bilimi

Teknolojiyi anlama yeteniğini kastetmekteyim. Karakter gelişimi şu aralar pek bir önem arzetmesede, teknolojinin avantaj ve dezavantajlarını öğrenerek, karakter üzerinde daha fazla kontrol ve yetenek kazandırabilir, daha önce yapılmamışı yapma fırsatı bulabilirsiniz.

Tarih

Yunan ve nordik mitolojileri en güzel örnek sayılabilir. Eğer oyununuz fantazi bir oyun olsa bile antik mitoloji, yada kısaca tarih, geliştirme aşamasında size çok büyük katkı sağlayacak, alternatif gerçeklik sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Yönetim

Dengeli ve güzel bir oyun yaratabilmek takım işidir. Bu takımı yönetmekte yönetim deneyimi ve bilgisi gerekir. Tüm takımı idare etmek zorunda değilsiniz, ancak yönetim bilgisi edinmek zorundasınız.

Matematik

Matematikten kaçamazsınız. Oyunlar matematik gerektirir. Olasılık, risk analizi, ödül ve puan sistemi, güç kullanımı. Programlama aşamasında ki kompleks matematikten bahsetmiyorum bile! Yetenekli bir tasarımcı gerektiğinde matematikle boğuşup oyunun kurallarını ve mekaniklerini geliştirebilmelidir.

Ses

Oyunlar ses gerektirir. Müzik insanları yakalar, dahil eder ve direk nüfuz eder. Müzikten ileri koskoca bir dünya vardır: Efektler, kavgalar, dövüşler. Ses ne kadar senaryoya uyarsa oyuncu o kadar oyuna dahil hisseder. Görsel nerde olduğunu göstersede insanlar duymadan orada olduklarına inanmayacaklardır: "Duymak inanmaktır"

Piskoloji

Hedefiniz insanlara istedikleri deneyimi sağlamaktır. Onları korkutacak, ödüllendirecek, kandıracak, ikna edecek, koruyacak yada başka ne arzu ederlerse gerçekleştireceksiniz ve bunu iç dünyalarına göre, farklı yaş, sınıf, yaşayışlar için yapacaksınız. Eğer yapamıyorsanız karanlıkta çalışıyor olacaksınız.

Açık davranışlar

Genellikle açık alanlarda fikirlere karşı yada kabul edilebilir olmanız gerekecektir. Oyunlara dahil edilebilir ve edilemez yığınla fikir olacaktır. Genellikle tüm takım kişisel fikirlerini oyuna dahil etmek isteyecektir. Bu durumda ne yaptığınızı bilmeniz gerekmekte. Her fikri doğrudan kabul edemez yada reddedemezsiniz. Doğal olmalısınız, açık , kararlı ve hedefinizi gösterir bir şekilde. Ipucu: Bir bakan nasıl konuşma yapıyor izleyin

Ve evet, bundan kat kat fazlası mevcut, korkutucu değil mi? Rahatlayın, hiçkimse bu kadar profesyonel olamaz. Konuştuğumuz konular sizin iş seviyenizi yükseltmek içindi. Daha çok bilgi ile daha iyi bir oyun tasarımcısı olabilirsiniz

Bütün bu yeteneklerin dışında en önemli özelliği unutmayın: "Dinmeleniz gerekmekte". Herkesi, müşterinizi, ailenizi, arkadaşlarınızı ama en önemlisi takım arkadaşlarınızı dinlemeniz gerekmektedir. Takım arkadaşlarınız sizin dünyanıza müdahil, sizinle o dünyayı yaratan önemli parçalardır. Katılacak fikirler sizin fikirlerinizden kat kat daha güzel olabilir, egonuza yenik düşmeyin, dinleyin ve daha çok dinleyin.

Referanslar:

Resimler - Google Images, Deviantart üyesi Weheartit

Fikir sahibi - Jesse Schell

Çeviri Gokhan Sarigul

Yazar Attianesi

  • 1 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!