IOS sound problems since iOS 9.2

  • Good evening,

    I'm having recurring problems with my audio on iOS.

    When i start the app for the first time everything works perfectly but after i close it and reopen it again the music is distorted.

    I didnt have this problem before the update to version 9.2

    Does anyone know of similar problems with Construct 2 since iOS 9.2?

    I´m looking forward to your answers and hopefully even solutions.

    sincerely

    Domenic

  • Are you using Cordova or Safari?

  • Sorry, I forgot that... I used XDK and Cordova CLI 5.1.2

  • Hmm... I've heard iOS 9.2 broke some audio stuff in the web view (which Cordova uses). Switching between UIWebView or WKWebView might make a difference so it would be worth testing that (although WKWebView is faster). Either way it sounds like a bug in iOS so I'm not sure there will be much we can do about it, except hope Apple fix it quickly.

  • Okay. Thank's for your response.

    I'm using this Plugin: https://github.com/Telerik-Verified-Plugins/WKWebView

    Maybe this is the problem in iOS 9.2?

    Update*

    I tried to build without any Plugins. The same problem consists .

  • did you find solution to your problem?

  • Try Construct 3

    Develop games in your browser. Powerful, performant & highly capable.

    Try Now Construct 3 users don't see these ads
  • Hello kimtaein1,

    I didn't find a solution. Do you have this problem too?

  • BarthSoftware I have the exact same problem. I never noticed it was when I opened the 2nd time, but after reading your description, that is exactly what is happening.

    If you power your phone off and come back in, it works again...until you close and reopen. Sometimes it almost sounds like it is playing the sound on top of itself.

    Ashley The sounds continue to be distorted until the phone is powered off, goes into sleep mode, or you delete game and put a new build on your phone. It is almost like there is something stuck in memory and it gets cleared by any of these actions.

  • BarthSoftware I have the exact same problem. I never noticed it was when I opened the 2nd time, but after reading your description, that is exactly what is happening.

    If you power your phone off and come back in, it works again...until you close and reopen. Sometimes it almost sounds like it is playing the sound on top of itself.

    CDogs1964: Yes, good to hear that I'm not alone with this... I've tried to compile with some other platforms. I always had the same problem when the device had iOS 9.2.

    I don't know if it is an Cordova or an C2 problem...

  • I think this is a bug in iOS itself. I'm not sure there's anything we can do except hope Apple fix it in the next iOS update. I've not been able to easily reproduce this, but iOS 9.3 public beta is out - perhaps you could see if that's fixed it?

  • Ashley, iOS 9.3 does not fix that. I already tested this.

  • I think this is a bug in iOS itself. I'm not sure there's anything we can do except hope Apple fix it in the next iOS update. I've not been able to easily reproduce this, but iOS 9.3 public beta is out - perhaps you could see if that's fixed it?

    Was there a different audio issue in ios 9.2 or is there only one issue because i see you in this thread, Ashley: http://www.html5gamedevs.com/topic/17326-ios-9-webaudio-issues/ and the related bug https://bugs.webkit.org/show_bug.cgi?id=149367 is marked as resolved.

    I also see that you mentioned this is worked around in this post https://www.scirra.com/forum/notice-ios-9-breaks-all-audio-playback_t161387 I don't think it matters but i am using r219 beta

    so i am guessing this is a different issue?

  • Those threads refer to a different issue with iOS 9.0 that should already be resolved. I think there is a new issue with iOS 9.2. I am struggling to adequately investigate this though since I cannot reproduce it and there doesn't seem to be a good minimal example .capx that can reliably cause the issue every time. I would report the issue to Apple myself if I could narrow it down to that.

  • Those threads refer to a different issue with iOS 9.0 that should already be resolved. I think there is a new issue with iOS 9.2. I am struggling to adequately investigate this though since I cannot reproduce it and there doesn't seem to be a good minimal example .capx that can reliably cause the issue every time. I would report the issue to Apple myself if I could narrow it down to that.

    thanks, i will spend some time to get a solid repro

  • here is my observation: after this problem happens in my app installed on iphone, the same game plays just fine in remote preview on the same device. Aren't they supposed to run on the same version?

    anyway here is repro:

    1. download http://1drv.ms/1Zs4pYu, open in c2 and export via cordova

    2. create intel xdk project

    start a new project / import your html5 code base / point to export folder / leave all as default: (source=(empty), use cordova plugin = no (setting it to yes makes no difference), game project = no).

    change ios app name and provide provision file and build

    3. install on iphone (i use iphone 6 with ios 9.2)

    4. start it and touch the button, you will start hearing sound

    5. after a few seconds, kill the app (not suspend but kill it)

    6. re-start the app

    7. touch the button again and now hear distorted sound

    8. restart iphone and start the app to hear correct sound again

    * adding https://github.com/SidneyS/cordova-plugin-nativeaudio as suggested on some other forum didn't help.

    I tested the repro step 3 times.

    I am curious if my xdk setting is wrong like am i supposed to say 'use ordova

Jump to:
Active Users
There are 1 visitors browsing this topic (0 users and 1 guests)