Çeşitli ekran ebatlarını destekleme

3

UI veya HUD ‘u aynı yerde tutmak

Sıklıkla oyunlarda sağlık, silah veya diğer bilgiler gibi UI bileşenleri ( HUD üzerinde) bulunmaktadır, bunlar daima ekranda aynı yerde durmaktadır.

Bunları sabit tutmak için, yeni bir katman (layer ) oluşturun ve onun Parallax değerlerini 0,0 yapın. Oyunla beraber oranlanan UI bileşenlerini sabit tutmak istiyorsak, Ölçeklendirme oranını (Scale rate) 0 yapalım.

UI objelerinin bu katmana (layer) yerleştirdiğinize emin olun. Oyun alanının sol üst köşesine yerleştirin, pencere alanını temsil eden kesik çizgili karenin içine yerleştirin. Böylece bunlar ekranda hep aynı yerde kalacaktır, tıpkı önceki sayfada resimde yer alan “Score” yazısı gibi.

Çapa Davranışı

Pencerenin sağ alt kısmına bir obje yerleştirdiğinizde, bunun hareket etmediğini fark edeceksiniz. Görünür ekranın sağ altında göreceli olarak sabit kalmasını sağlamak istiyorsak, Çapa davranışını (Anchor behavior)’ı kullanabilirsiniz, böylece objeyi ekranda bir pozisyona göre “çapalarsınız”.

Çapa davranışı hareket etmeyen katmandaki objeler için kullanılması düşünülür – bu katman paralax’ı 0,0 olarak tanımlanmıştır.

Sol kenar ve Sağ kenar veya Alt pencere veya üst pencere kurulduğunda, objeleri pencerenin sağ kenarına, alt kenarına veya sağ alt köşesine yerleştirebilirsiniz. Yerini belirlemezseniz otomatik ayar olarak üst-sola yerleştirilecektir.

Eğer form kontolü veya benzer diğer objeleriniz varsa pencereler büyüyüncegeniş veya uzun hale gelmesini isteyebilirsiniz, Sağ köşeyi ve Alt köşeyi çapalayabilirsiniz. Ancak, objenizin boyutunun değişmesini istemiyorsanız, her ikisinide None olarak bırakın.

Diğer kullanışlı özellikler

Pencere Genişliği (WindowWidth) ve Pencere Yüksekliği ( WindowHeight) sistem ifadeleri piksel değerleriyle pencerenin o anki boyutlarını getirir. Pencerenin boyutuna bağlı olarak objeleri göstermek veya saklamak isterseniz, her bir küçük ekran için farklı özellikleri aktif hale getirebilirsiniz, veya çok büyük ekranlar için UI’lerden farklı tipler gösterebilirsiniz.

ViewportLeft, ViewportRight, ViewportTop ve ViewportBottom sistem ifadeleri verili bulunan katmanın (layer) coordinatlarını getirir. Bir objeyi merkeze yerleştirip burada göstermek isterseniz, onu şu şekilde yerleştirirsiniz (ViewportLeft("Layer") + ViewportRight("Layer")) / 2 ve (ViewportTop("Layer") + ViewportBottom("Layer")) / 2.

Ayrıca, tam ekran ölçeklendirme modlarında, hareket ettirme sırasında alanın sınırlarnının problemlere yol açtığı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu durumlar çalışma alanı için (layout) Unbounded scrolling ( Sınırsız hareket)’i Evet (Yes)- olarak ayarlamak isteyebilirsiniz ve görüntü hareketini kendi kendinize sınırlayabilirsiniz ( örnek katı objelerle çalışma alanını çevreleyebilirsiniz)

Oyun sırasında tam ekrana geçmek

Tarayıcı objesi Browser object Request fullscreen tam ekran iste faaliyetine sahiptir. (oyun HTML sayfasında gömülü olarak göründüğünde) Tarayıcıda tam ekran Off olduğunda, bu tam ekrana girilebilir. Ayrıca tüm ekranı kaplamak için basitçe merkezi hale getirme veya kesme, ölçeklendirme, sinemaskop ölçeklendirme veya sinemaskop tam ölçeklendirme boyutlandırma modlarınızda bulunmaktadır. Bunlar Tarayıcıda Tam ekran boyutlarını karşılamaktadır. Bunu yaparak oyununuzun pencere boyutuda değişecektir, böylece bunu kullanırken çoklu ekran boylarını desteklemek önemli hale gelmektedir.

Güvenlik nedenleriyle Tam ekranı çağır faaliyeti sadece kullanıcı tarafından istenen olaylar sonucu ortaya çıkar, örnek vermek gerekirse bir tuşa basıldığında veya bir objeye tıklandığında tam ekran moduna geçilir.

Test ettiğinden emin ol!

Oyununuzun iyi çalışıp çalışmadığını nasıl göründüğünü çok çeşitli cihazlarda oyunlarını test edin. Pencere boyutuna bağlı olarak UI’nin cinsi değiştirmek yaygındır. Bunun kurulması biraz daha fazla çalışma gerektirmektedir. Alternatif olarak, basit bir oyun için tüm ekran boyutlarında çalışan aynı UI’leriniz olabilir. Bu durumarl oyuna bağlıdır.

Wifi veya kendi ağınız (LAN) üzerinde de test edebilirsiniz. previewing on a local network. Bu gerçek cihazlarda çalışmayı hızlandıracak ve kolaylaştıracaktır.

Ipad’in üçüncü jenerasyonlarında en büyük ekran boyu 2048x1536 ve en küçüğü ise iPhone 3 ve öncekiler için yaklaşık 320 x 480 boyutlarındadır. Bu çok geniş bir aralık manasına gelmektedir! Tüm hepsini denemeye çalışını. Oyununuzun butonlar görünmediği için veya basmak için çok küçük olmasından dolayı bazı ekranlarda oynanamıyor olmasını istemezsiniz!

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!