Suport pentru rezolutii multiple

1

Practic orice joc trebuie s-a functioneze pe un ecran cu o rezolutie diferita. Acesta pot fi diferite rezolutii pentru telefoanele mobile - care pot chiar s-a fie diferite in functie de versiunea telefonului mobil, ca si iPhone4S vs. iPhone 5- rezolutii pentru tablete, rezolutii pentru browsere pentru windows, rezolutii pentru monitoare, si asa mai departe. Pana si jocurile cu marime fixa care sunt in format embed pe o pagina web poate s-a intre schimbe rezolutie pentru modul fullscreen, ceea ce inseamna ca si acestea necesita suport pentru rezolutii multiple.

Asta inseamna ca aproape orice joc ar trebui s-a poata suporta rezolutii pentru ecrane multiple, fie ele intentionate pentru computer desktop sau telefoane mobile. Acest tutorial va acoperi lucruri de baza pentru suport pentru rezolutii pentru ecrane multiple.

Pe scurt: Nu viza-ti o singura rezolutie

O conceptie comuna gresita este aceea de a viza o rezolutie specifica, ca si 1280x720.

Ori si cum, sunt atat de multe rezolutii folosite caci devine ridicol s-a alegi doar una singura.

Este mult mai bine s-a alege-ti un aspect ratio, decat scale - a mari jocul pentru a se potrivi rezolutiei. Un exemplu. in loc de 1280x720, incercati aspectul de ratie 16:9.(Doar insera-ti orice rezolutie 16:9 pentru fereastra jocului in bara Properties a proiectului.) Activa-ti Letterbox scale in proprietatea proiectului Fullscreen-in-browser, si acum jocul vostru ar trebui s-a apara corect pe orice rezolutie 16:9. Daca rezolutia nu este 16:9 atunci ve-ti vedea dungi negre in zona de jos si sus , care previn aparitia problemelor de afisare cum ar fi s-a apara prea mult din nivelul jocului sau grafica din meniu.Important , daca este un joc de tip retro-style pixelat, atunci ve-ti vrea s-a folositi Letterbox integer scale.

Rest-ul tutorial-ului va acoperi uneltele disponibile pe care le poti utiliza, mai detaliat. Se merita s-a cititi in continuare chiar daca ve-ti folosi solutia rapida de mai sus. Pute-ti chiar s-a sustineti diferite aspecte de ratie daca sunteti dispusi s-a va proiecta-ti jocul mai bine de l-a bun inceput.

Folosirea mod-ului Fullscreen

In Bara Properties a Proiectului, alegeti unu-l din modurile Fullscreen in Browser,

Cu acest mod setat pe Off jocul va aparea incorporat intr-o pagina HTML cu dimensiunea data de catre Window size. Totusi, nu va suporta diferite rezolutii de ecran. Daca folosesti actiunea obiectului Browser Request Fullscreen, tot va fi nevoie ca jocu-l s-a aiba suport pentru diferite rezolutii de ecran.

Mod-ul Crop

In mod-ul crop vederea va fi la aceeasi scara, si va arata pur si simplu mai mult sau mai putin din layout depinzand de rezolutia ferestrei. Imaginile de mai jos arata o fereastra mica in mod-ul crop.Jucator-ul apare de aceeasi marime, dar e mai putin vizibil layout-ul.

Daca fereastra este marita, mult mai mult din layout va fi posibil de vazut. Observa-ti ca acum fereastra este mai mare, si jucator-ul poate vedea monstrii de la departare.

Acest mod v-a permite s-a controla-ti redimensionarea, sau pur si simplu ignorand-o. In general, acest mod nu este bun pentru jocuri. I believe, that iPhone and iPda care au aceeasi marime fizica de ecran, dar cu rezolutii diferite depinzand de generatia de manufacturare. Deoarece mod-ul crop nu face nicio redimensionare, poate s-a faca joc-ul tau s-a arata ciudat de mic pe dispozitivele cu rezolutie mare.

Mod-ul Letterbox scale

Mod-ul Letterbox scale pur si simplu redimensioneaza jocul pentru a se potrivi ecranului. Daca aspectul de ratie nu se potriveste, linii negre vor aparea pe marginile ecranului, Uita-ti aici doua exemple:

Odata ce barile negre apar pe langa partea de jos, ne scuteste de problama de a arata accidental continut-ul, care trebuia s-a fie in afara ecranului. Totusi, dezavantaj-ul este ca unii utilizatori vor pierde din marimea zonei de vizibiliate din cauza barilor negre. In ciuda acestui fapt, Mod-ul Letterbox scale poate fi aplicat oricarui tip de joc si s-a mearga corect, deci e o solutie rapida pentru a suporta diferite rezolutii fara a avea nevoie s-a modificam joc-ul pentru diferite aspecte de ratie.

Redimensionare Letterbox integere

Mod-ul de Redimensionare Letterbox integer este identic cu Letterbox scale, pastrand aspectul de ratie, dar de asemenea face si zoom la o redimensionare integer. De exemplu : va face doar redimensionare la valori de genul 1x, 2x, 3x, 4x etc. dar niciodata la valori cu decimale de genu 2.5x. Acest lucru e important pentru jocuri care folosesc esantionare Point ( de obicei jocurile de tip retro) pentru a pastra exacta accuratetea pixel-perfect cand redimensioneaza jocul. Acest lucru inseamna si ca liniile negre pot aparea la ambele extremitati de sus si jos.

Mod-ul Oute Scaler

Mod-ul Outer Scale, redimensioneaza vederea pentru a se potrivi pentru marimea ferestrei, la fel ca si Letterbox fullscreen. Totusi, in loc s-a apara linii negre, utilizeaza tot ecran-ul siarata mai mult din layout. Acesta are efectul secundar de a arata cateodata afiseaza mai mult din layout decat marimea ferestrei. Acesta inseamna ori un spatiu gol ori obiectele care trebuiau s-a fie in afara ecranului vor aparea pe marginea de jos daca nu iti proiectezi joc-ul s-a se potriveasca.

Observa cum jocul este micsorat de catre o fereastra mai mica, fara a fi vizibile liniile negre:

Totusi daca fereastra este redimensionata la o dimensiune neobisnuita, jocul v-a face afisarea gresita:

Jocul a fost redimensionat aproximativ bine, dar aspectul de ratie este atat de mare in orizontala incat poti vedea peste marginea din dreapta a paginii. Si nu numai, dar jucatorul poate vedea deja cati-va monstri care nu-i putea vedea inainte, asa ca acesta poate s-a insemne ca triseaza oarecum. Cu mod-ul Letterbox fullscreen acesta ar fi acoperit de linii negre, de aceea de obicei este de preferat s-a folosim mod-ul letterbox.

Totusi daca vrei s-a faci jocuri pentru platforme cu ferestre non-redimensionabile, poti folosi acest mod pentru diferite aspecte de ratie. Dar vei avea in continuare problema de mai sus, o s-a trebuiasca s-a ai imaginea de fundal mai mare decat marimea initiala a ferestrei de joc pentru a te asigura ca locurile goale nu apar pe diferite ecrane, si ar trebui s-a testezi jocul ca s-a te asiguri ca, ne-intentionat nimic nu va crea o problema pentru aspectul jocului.

Pentru mai multe informatii, vezi sectia A common gotcha - aspecte de ratie de mai jos.

Mod-ul Scale inner

Ca si Scale outer, acest mod redimensioneaza vederea si utilizeaza tot ecranul. Totusi aspectul de ratie este folosit putin diferit: pe cand Scale outer arata mai mult din layout daca aspectul de ratie este diferit decat ecranul platformei, Scale inner v-a arata mai putin. De oarece prefera s-a taie din partile vizibile, niciodata nu v-a arata din greseala vreun continut inafara ferestrei... dar o s-a ai incontinuare problema urmatoare - unde v-a taia parti pe care vrei s-a fie afisate!

Uite aici un exemplu unde rezolutia jocului este redimensionata mai mica cu egalitate:

Daca vom folosi aceeasi marime abnormala ca si cu 'Scale outer', observi ca mareste spre interior si elimina parti din vedere inloc s-a ne afiseze mai mult:

Acesta este un rezultat mai bun decat cu mod-ul Scale outer, dar acum trebuie s-a ne ingrijoram de parti ale jocului care nu vor fi afisate in ferestre cu dimensiuni diferite. Vederea de ma sus este ca atunci cand incerci s-a te uiti printr-o o bara ingusta care trece prin mijlocul ferestrei de joc. Este o tehnica pe care multi producatori o folosesc pentru filme, si este folosita in designul jocurilor pentru rezolutii cu aspect de ratie 16:9, deoarece nu afiseaza corect laturile in vederi de 4:3.

A common gotcha -aspecte de ratie

Letterbox scale sau Letterbox integer scale sun 2 modalitati usoare pentru a ajuta jocul creat s-a fie afisat corect pe ecrane cu marimi diferite, fara a avea s-a depui multa munca. Totusi, devantajul este ca liniile negre vor aparea pe ecran. Acest lucru poate fi enervant pentru utilizatorii cu telefoane mobile care au deja un ecran mic, si nu vor s-a aiba ecranul si mai mic decat este necesar. Aditional, poate arata foarte neprofesional daca aspectul de ratie a unei platforme, este cu putin diferita decat aspectul de ratie al jocurilor - linii subtiri vor aparea in partea de jos, care vor parea ne-necesare - si utilizatorii se vor intreba " de ce oare fereastra nu a fost facuta s-a fie afisata pe intreg ecranul?"

In acest caz pentru a putea afisa corect pe intreg ecranul, v-a trebui s-a folosesti mod-ul Scale outer sau Scale inner inloc de mod-ul Letterbox scale. Acesta inseamna deasemenea ca trebuie s-a ai suport pentru Multiple aspecte de ratie.

Aceasta e o problema cu care se infrunta si producatorii TV. Sunt multe Televizoare produse cu aspect de ratie 4:3, 16:9 si 16:10. Daca un producator de filmeaza un Serial TV doar pentru 4:3, pe un televizor cu 16:9 vor fi afisate goluri in parti, sau posibil s-a se vada parti din echipamentul folosit sau membri dupa scene care nu au ce cauta pe acolo! Similar, dca desenezi un fundal s-a se potriveasca exact pentru un singur ecran, apoi ruleazal pe mod-ul Scale outer pe un al ecran cu un aspect ratio diferit, goluri vor aparea pe margini sau continut care ar trebui s-a fie in afara ecranului. Asta se poate intampla daca nu iei in considerare spatiul folosit de bara de status pe platforme precum iPhone.

Sunt doua posibilitati pentru a rezolva aceastra problema:

1) Folosirea mod-ului Scale outer, si crearea de imagini de fundal mai late ( sau mai mari pe verticala, depinzand de orientare) decat marimea ferestrei, peste marimea normala vizibila, pentru a asigura ca niciun gol nu va mai aparea, indiferent de aspectul de ratie al unei platforme.

2) Folosirea mod-ului Scale inner, si asigura-te ca nimic important nu este aproape de margini, deoarece marginile sunt predispuse eliminarii pe ecrane diferite cu rezolutii diferite.

Nu este intotdeauna usor proiectarea unui joc corect folosind una din aceste technici. Totusi iti v-a permite s-a proiectezi jocuri care folosesc intotdeauna ecranul complet, care deobicei arata mai bine decat cele care afiseaza linii negre.

  • 0 Comments

  • Order by
Want to leave a comment? Login or Register an account!