0 Favourites

how do i change which layout loads first..?

This forum is currently in read-only mode.
  • seems like a simple problem, but i'm not finding any luck. i guess i could rearrange which event sheets are used by each layout... but that seems like an obtuse solution.

  • Layout 1 always loads first. If you want to change it, insert a layout at the start of the application, and have an event like "Start of layout - go to layout 3".

  • Layout 1 always loads first. If you want to change it, insert a layout at the start of the application, and have an event like "Start of layout - go to layout 3".

    i had tried that, but because the first layout happens to be my engine (and is adopted by other layouts), it ended up getting itself into a loop of changing layouts where the application wouldn't even pop up and i had to close it via task manager.

    in a future version, could it be possible to specify which layout is called first (in project properties)?

  • The first layout isn't your engine if you add a new layout at the start!

  • The first layout isn't your engine if you add a new layout at the start!

    i guess i'm a bit confused as to what you mean by this...

    if i drag a different layout above the engine layout in the project menu on the right... it doesn't change which layout loads first (this was the first thing i tried). i can't seem to change order in the event sheet editor -- just add/delete.

  • if i drag a different layout above the engine layout in the project menu on the right... it doesn't change which layout loads first (this was the first thing i tried).

    It does, I just tried it - a horizontal line appears where the layout can be dropped. All you need is a blank layout as the first layout which jumps to the layout you want.

  • > if i drag a different layout above the engine layout in the project menu on the right... it doesn't change which layout loads first (this was the first thing i tried).

    >

    It does, I just tried it - a horizontal line appears where the layout can be dropped. All you need is a blank layout as the first layout which jumps to the layout you want.

    yeah i tried it, too. i even started a new file to test it. in the project menu to the right, i can drag another layout above, sure -- i see that horizontal line and all... but it doesn't actually have an effect on which loads first when i test the application (no matter what, the original layout created with the .cap will load first).

    edit: i seemed to get it working on a new file... still not working with original. i'll play around with it more.

  • Hmm, I just ran a little test on this and I found a weird bug.

    Dragging the second layout up and putting it at the top seems to work fine. It will then load that layout first.

    But dragging the top layout down below another layout won't affect the loading order. It only registers the change if you drag a lower layout into the top slot.

    Edit: submitting to tracker

  • i've been dragging up and i've found that my change doesn't stick. i can drag the second layout up to the top and it acts as intended -- it's listed first (though it still loads the engine layout when testing it). but if i save and restart construct, it's back to its original order. i've also tried adjusting the order of the event sheets, but they seem to have no effect. i'm on a vista machine right now -- i'll test at home later today to see if i get the same problem.

  • i've been dragging up and i've found that my change doesn't stick. i can drag the second layout up to the top and it acts as intended -- it's listed first (though it still loads the engine layout when testing it). but if i save and restart construct, it's back to its original order. i've also tried adjusting the order of the event sheets, but they seem to have no effect. i'm on a vista machine right now -- i'll test at home later today to see if i get the same problem.

    Strange. If you do it with a new .cap does it do the same thing?

    (Also, why does SourceForge keep logging me out? I check "remember me" every time I log in but it never does Argh! /rant)

  • > i've been dragging up and i've found that my change doesn't stick. i can drag the second layout up to the top and it acts as intended -- it's listed first (though it still loads the engine layout when testing it). but if i save and restart construct, it's back to its original order. i've also tried adjusting the order of the event sheets, but they seem to have no effect. i'm on a vista machine right now -- i'll test at home later today to see if i get the same problem.

    >

    Strange. If you do it with a new .cap does it do the same thing?

    not all the time. i made two new .caps trying to troubleshoot this. one had same problem, but another actually worked -- unfortunately, i don't know what caused this disparity. pretty sure i always dragged layouts upward though, rather than dragging the first layout down.

    i'll be home soon, and i can see if my XP machine performs any differently.

  • Hmm, maybe this is a Vista bug. If you change the order of the layouts and it starts on the wrong layout, does it still do it when you save and reload the .cap? If so, can you send me one of these .caps that runs layouts in a different order to the way the project bar shows them?

  • Construct 3

    Buy Construct 3

    Develop games in your browser. Powerful, performant & highly capable.

    Buy Now Construct 3 users don't see these ads
  • Hmm, maybe this is a Vista bug. If you change the order of the layouts and it starts on the wrong layout, does it still do it when you save and reload the .cap? If so, can you send me one of these .caps that runs layouts in a different order to the way the project bar shows them?

    well i can, but whenever i load the .cap, it returns to the original layout order -- it's as if i never changed the order.

    *change layout/event order around

    *save

    *close (edit: to specify - i closed the layout using the x under the top bar)

    *open

    and this is what i see

    <img src="http://upload.dfyb.net/uploaded/order_bug.png">

  • happening on XP, too

    edit: wish i knew what i did to get it working that one time... but i've tried dragging these things every way i can think of.

  • well i found an easy bandaid fix... i do the 'start of layout, change layout' thing, with another condition to confirm it's the right layout before switching.

    still not having any luck changing the order of the layouts though..

Jump to:
Active Users
There are 1 visitors browsing this topic (0 users and 1 guests)
Similar Topics Posts Views Last Post
Unread hot topic Locked topic
195 16,193
Ashley's avatar
Ashley Construct Team Founder
Unread hot topic
99 10,126
karshinkoff's avatar
karshinkoff
Unread hot topic
132 10,991
Burvey's avatar
Burvey