0 Favourites

Construct Bug: game crashes!! Help!!!

This forum is currently in read-only mode.
  • Hello!

    I have created an RPG game. Early builds of the game worked fine. But now the game crashes when moving from one level to another. However, the transition from level to "level clone of the first" game does not crash.

    In the code, no errors. The game crashes due to a bug construct.

    You can fix?? How much I do not tormented but nothing came of it ((

    This is a source:

    Download 8 mb

    Look at last event from layout "playtest". When layout transition the game are crash.

    Please help me!!!

  • Construct 3

    Buy Construct 3

    Develop games in your browser. Powerful, performant & highly capable.

    Buy Now Construct 3 users don't see these ads
  • Where did it crash? From the menu to the comic, from the comic to the game itself...?

    I can't really say I can pass the first level since I don't speak that language, but I'd be glad to help.

  • I've just tried it. I ran the 'playtest' layout directly, pressed 'End' to skip, pressed 'skip' to skip the comic. and went to level2 without a problem. Is it meant to crash here?

    zen

  • velosotiago, in the playtest layout.

    zenox98, at some PC works fine, but at many PC crash(((

    At all my friends game crashes.

  • I tried it the same way as zen, and had no issues as well.

    The only thing that I see as a probable issue is that you are using 3 XAudio2 objects in the same layout, one being global and two others being local. They all are set to 64 channels and a freq. ratio of 4 which is pretty demanding.

    The wiki recommends to only use one XAudio2 object globally per game, or, if that isn't possible at all, then to only use one local object per layout and no global object.

    From the wiki:

    "If you do not use a global XAudio2 object, only use one per layout. One XAudio2 object can play 64 sounds at once by default, and using multiple objects initialises the sound engine multiple times, which is resource consuming. "

    sourceforge.net/apps/mediawiki/construct/index.php

    But it is hard to tell if that could cause issues here.

  • Try turning off the limiter in Xaudio 2. Just a hunch.

  • tulamide, tanks for help. But when I use a Xaudio, then on the second and third level the sound quality lost and repeated ((.

  • I know this may sound a little drastic, but here's what I would do.

    Make a copy and totally removing all sounds and XAudio2 objects.

    Does it still crash?

    Just a thought - have you tried the latest runtimes from Ashley HERE ?

    Unfortunately, as it works for the few of us who have tested this, we are kinda shooting in the dark a bit :/

    zen

  • >>> Make a copy and totally removing all sounds and XAudio2 objects.

    Does it still crash?

    Not, game don't crashes.

    Just a thought - have you tried the latest runtimes from Ashley HERE ?

    Yes, I have his runtime, but shis don't help in my problems.

    I now transcribe sounds. I hope will work! If so, great!

  • Is Audiere sound plugin more stable than Xaudio2..might be an option.

  • >>>I now transcribe sounds. I hope will work! If so, great!

    It did not work ((((((<img src="smileys/smiley19.gif" border="0" align="middle"> <img src="smileys/smiley19.gif" border="0" align="middle"> <img src="smileys/smiley19.gif" border="0" align="middle">

    I removed all unnecessary XAdio2, but does not work.

    Now even on my computer crashes, but before in my pc game don't was crashes(((

    Cap file of game with only one Xaudio2 Plugin:

    link

  • Is Audiere sound plugin more stable than Xaudio2..might be an option.

    Although it is always good to try alternatives, XAudio2 is not unstable. Just wanted to make that point :P

    Regarding the issue: I had no crashes testing your newest version. But it is a version without the soundfiles, which makes me think, that perhaps the sound files may be damaged or something.

    Would it be possible to reduce the cap to just 2 layouts, where the crashes occur and add the soundfile with that it is crashing?

    The sheer mass of code is just overwhelming and makes it hard to look for possible discrepancies.

  • I just stumbled upon one thing.

    It seems you are using autoplay for the most time. But in the 'level'-layouts (like in playtest) you are additionally using a positioned sound, that you are forcing to play on channel 2 without reserving channel 2 (at least I couldn't find that action)

    Wherever you load on a fixed channel, like this example from your cap:

    + System: Start of layout

    -> SoundAttachments: Clear LOS obstacles

    -> 2Xad2: Load file AppPath & "sounds/campfire.wav" to channel 2 (Loop)

    add the 'set reserved' action like so:

    + System: Start of layout

    -> SoundAttachments: Clear LOS obstacles

    -> 2Xad2: Load file AppPath & "sounds/campfire.wav" to channel 2 (Loop)

    -> 2Xad2: Set channel 2 Reserved

    Also it is important to reserve those channels prior to any autoplay.

    Try this first, maybe it solves the issue.

  • tulamide, thank you very much!! The problems was with "Sound Attachments". But when game runned whithout sounds shes don't crashes. I deleted the sounds attachments and now bug disappeared. Now I try to test the game at friends.

  • You're welcome. I'm glad we could track it down. And good luck for the tests :)

Jump to:
Active Users
There are 1 visitors browsing this topic (0 users and 1 guests)