0 Favourites

advice for exporting for windows universal 8.1

  • Hi,

    I can't seem to get the Windows 8 universal app going. My game crashes both on the desktop and phone when I export using the universal option.

    If I chose any other (WP8, WS8 or WS8.1) my app works fine.

    It builds and deploys the universal solution , but doesn't load past the splash screen and crashes back to the desktop.

    Anyone have anymore ideas for how to get this going, it would be really handy to work on it as a universal project rather than two separate ones.

    Cheers

  • you might be able to see what its crashing on in Visual studio to help give you and idea what wrong

    there's a little window on the bottom that says what its currently doing it might show you some errors

    i it shouldn't be a C2 problem but it might be in your code

    i just exported using universal and everything worked fine .

    you should also try making sure your Pc is fully updated

  • volkiller730 Thanks for your reply. My PC is up to date, I didn't even think of checking through VS, i just put it straight on the phone, I'll check it out tonight.

    Cheers

  • I've exported again and this time was able to run the WS version (from the Universal export), but was still unable to get WP going.

    Visual studio showed the build was successful, so I ran the debug, this is what came up in the output

    =============================================================================================

    'WWAHOST.EXE' (Script): Loaded 'Script Code (MSAppHost/2.0)'.

    Unhandled exception at line 1721, column 4 in ms-appx://19b62d92-1d96-45c8-a28e-fa277857b857/c2runtime.js

    0x800a138f - JavaScript runtime error: Unable to set property 'hasCurrentMatMV' of undefined or null reference

    The program '[4944] WWAHOST.EXE' has exited with code 0 (0x0).

    =============================================================================

    The section of code it referred me to was in c2runtime.js below is the section:

    -----------------------------------------------------------------------------------------------------

    var i, len, s;

    for (i = 0, len = this.shaderPrograms.length; i < len; i++)

    {

    s = this.shaderPrograms;

    s.hasCurrentMatMV = false;

    if (s.locMatP)

    {

    this.gl.useProgram(s.shaderProgram);

    this.gl.uniformMatrix4fv(s.locMatP, false, this.matP);

    }

    }

    -------------------------------------------------------------------------------------------------------

    I'm only one step above total noob status when it comes to javascript.

    Any JS geniuses out there that could give e some advice?

    I have tried changing the s.hasCurrentMatMV = false; to true (as well as the false within the 'IF')

    but that didn't make any difference.

  • commenting out the snippet of code also makes no difference.

  • Construct 3

    Buy Construct 3

    Develop games in your browser. Powerful, performant & highly capable.

    Buy Now Construct 3 users don't see these ads
  • Windows Phone 8.1's WebGL support is spotty and some shader effects don't work. It's a bug in Windows Phone, not C2, the shaders work everywhere else. I'm afraid the only thing you can do is try to remove any affected shaders or wait for the next Windows Phone update that should fix it.

    (It shouldn't crash on desktop though - are you sure your system is fully up to date?)

  • Thanks Ashley. The desktop version is running perfect thanks, its just the phone.

    With regards to removing the affected shaders, would that just be a process of going through the c2runtime.js and removing all the references. Or would I need to alter my project in C2?

    Thanks

    (the export to WP8 also works great, so I am happy to continue using this, just curious about getting the universal projects going too)

  • Always alter the project from C2, there is almost nothing you can usefully do modifying the auto-generated c2runtime.js file directly.

  • OK thanks Ashley

  • does it work if you export for WP then upgrade to 8.1?

  • humanescape sorry for taking so long to reply.

    I upgraded the project to 8.1, and it deployed without errors to the device.

    Thanks for your help.

  • roachhd

    I remember when I did WP 8.1 and universal, in order for universal to work I had to edit some code manually. The same thing happened to me, upgraded to WP 8.1 worked, but using universal did not...

    if you want to PM me your project I might be able to take a look this weekend...or if your fine, just use the upgrade method for now.

  • humanescape everything is running smooth, besides the audio and back button (it exits the app, rather than pause or go to home page) the frame rate is great on Nokia 930 and 820

    I'm going to have a play around tonight with and will let you know how i go.

    Thanks for the offer to look at the project, i may take you up on that depending on how things go tonight.

    Thanks

  • roachhd

    i have no experience with audio but for the back button, for 8.1 if I recall correctly simply use the browser "on back" condition then go to the layout you want.

    it takes some getting use to. Is this your first time submitting to the windows store? there requirements are a bugger to get right but once you learn it you are good to go.

  • humanescape I've published one app on windows phone store, this is the update for it.

    Funny thing is the back button worked first time on the original game, without even adding anything, just a straight export from c2 to visual studio. I didn't use the windows phone plugin or anything.

    Now the back button is not working on the orig app in the store??? Just suddenly stopped

    I'm blaming Microsoft, I didn't change it. lol

    I still haven't had a chance to play around with it again, hopefully tonight

Jump to:
Active Users
There are 1 visitors browsing this topic (0 users and 1 guests)