0 Favourites

[r233] Construct 2 Crashes Exactly 1 Minute After Startup

  • Problem Description

    On my machine, the Construct 2 editor crashes exactly 1 minute after it starts up. It didn't used to do this, but now it does every time I launch, without fail.

    I've tried running as administrator, uninstalling and reinstalling, not loading a project and just sitting at a blank editor, turning off my anti-virus and firewall, disabling auto updates and auto saves. Nothing seems to help.

    Steps to Reproduce Bug

    • Launch Construct 2 executable
    • Wait for editor to load and appear
    • Wait 60 seconds

    Observed Result

    Construct 2 becomes completely unresponsive and will not recover from this state.

    Expected Result

    Construct 2 does not crash.

    Operating System and Service Pack

    Windows 7 Professional 64 bit, Service Pack 1

    Construct 2 Version ID

    233

  • nguida - That happened to me too. And I made a bug report on that + discussion before. Sadly it was closed and unresolved. But I managed to make a workaround.

    It's caused by the update of r233 (high-DPI improvements) that may have increased the load on laptops / ultrabooks. But by pushing the PC to it's maximum

    prevents the performance drop from happening.

    Steps:

    1) Reinstall.

    2) Construct 2 Button -> General Tab -> Press: Reset Dialog (Button)

    3) Construct 2 Button -> Misc -> Change Icon Mode to : Cache unique icons (Best Performance).

    4) Reset the Dialogs again: Construct 2 Button -> General Tab -> Press: Reset Dialog (Button)

    5) Select a Power Plan : (Balanced Performance or High Performance).... Avoid using PowerSaver or anything like that. Better yet disable that from activating when power is low if you are using a laptop or ultrabook.

    I'm not sure why it actually works except for the changing the power plan. Changing the PowerPlan just pushes your cpu to it's max to support C2's additional cpu usage.

  • Do you have autobackup set to run every 1 minute or something? I can't think of anything else that it would start doing after 60 seconds that could go wrong.

  • Construct 3

    Buy Construct 3

    Develop games in your browser. Powerful, performant & highly capable.

    Buy Now Construct 3 users don't see these ads
  • It crashes if you set your PowerPlan to Power Saver mode, I solved it by setting the mode to Balanced or Max Performance.

    I think it has something to do with the pc setting the GPU performance to the lowest.

  • It crashes if you set your PowerPlan to Power Saver mode, I solved it by setting the mode to Balanced or Max Performance.

    I think it has something to do with the pc setting the GPU performance to the lowest.

    EXACTLY! Good to know that I'm not alone.

  • Thanks for the suggestions, all.

    Unfortunately, I already have the "best performance" icon chaching selected, and my PC is already set to "Balance" power mode. Following the steps in chadorireborn's post, I still crash exactly 60 seconds after boot up.

    Do you have autobackup set to run every 1 minute or something? I can't think of anything else that it would start doing after 60 seconds that could go wrong.

    No, I have already disabled autobackup, autosave, and have update checks set to "never." Furthermore, this crash will occur even if I sit at a blank editor screen with no project loaded, so it should be completely unrelated to any project file.

    Any other ideas are welcome!

  • Oddly enough, it seems to be fixed now that I've re-enabled the start page to come up when I start up Construct 2.

    Wanted to post that update in case it helps anyone else in the future, or helps Ashley figure out what the issue is.

  • I just installed and when I start he open the screen and he does not respond. what can I do?

  • I just installed and when I start he open the screen and he does not respond. what can I do?

    Please do not hijack someone else's thread, especially when your error is not relevant to the original post.

    If you think you have a bug, please create your own post, ensuring you follow the Bug Report Requirements.

Jump to:
Active Users
There are 1 visitors browsing this topic (0 users and 1 guests)